logo viking
Elk jaar weer gaan we op zoek naar de beste winterband die er te koop is. Ditmaal was de zoektocht omvangrijker dan ooit: er deden maar liefst 50 banden mee aan de voorselectie. De 15 beste banden daarvan mogen bij deze test laten zien wat ze waard zijn


Dat het een intensieve zoektocht zou worden, was van tevoren duidelijk. De maat 195/65 R 15 is nu eenmaal de meest verkochte maat op de markt, het aanbod is dan ook enorm. Helemaal nu tegenwoordig naast bandencentra en dealers ook het internet een steeds grotere rol gaat spelen. Tal van websites bieden banden aan, van onbekende en exotisch klinkende merken als Linglong, Mastersteel en Fortuna. Vaak zijn ze erg aanlokkelijk geprijsd, maar op veiligheidsgebied laten ze grote steken vallen (zie kader). Tussen de best presterende band en de hekkensluiter zit bij de door ons uitgevoerde remproef een verschil van niet minder dan 17 meter – en dat kan het verschil tussen een bijna-aanrijding of een botsing met ernstig letsel zijn.

Het deelnemersveld bij deze grootste winterbandentest ooit bestond uit 50 banden in de maat 195/65 R 15 – de meest populaire maat bij compacte auto’s en auto’s uit de compacte middenklasse. Tal van fabrikanten moesten laten zien of ze hun huiswerk hadden gedaan, van A van Apollo tot Z van Zeetex. Bij de remproef op nat wegdek zet een groot deel van de testkandidaten zichzelf meteen buitenspel: hun remweg is gevaarlijk lang. Alleen de best remmende banden mochten door naar de volgende ronde. Ook hierin werden de remwegen gemeten, ditmaal op een besneeuwd parcours. Aan de hand van de gemiddelden uit deze cijfers kwam een ranglijst tot stand, die werd aangevoerd door de banden van Pirelli, Continental en Bridgestone. Zij stonden dan ook vooraan in de startopstelling voor deze finale.

Eén ding is op voorhand duidelijk: de 15 best remmende banden zijn allemaal winnaars. Maar wat is nu de ware winterkoning? Welke band presteert het beste op de 16 testonderdelen onder verschillende weersomstandigheden? En welke band beschikt op het onderdeel ‘kosten’ dat bestaat uit een test van de levensduur, een kostenanalyse en een verbruikstest over de beste papieren?